‘Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri’ paneline katılan Başkan Gürkan;

‘Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri’ paneline katılan Başkan Gürkan;

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME AYAK UYDURMAYAN SEKTÖRLER KAPANMAK DURUMUNDA KALIR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile Kültür A.Ş tarafından organize edilen ve Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) ile Malatya Akaryakıtçılar Derneği (MADER) işbirliğiyle ‘Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri’ paneline katıldı.

Strateji ve Araştırma Direktörü Emin Emrah Danış’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram, MADER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Önal, Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan, Aspilsan-Gömülü Yazılım Mühendisi Muhammed Tarık Yıldız ve Voltrun Kurumsal Satış Yöneticisi Urcan Taylan konuşmacı olarak katıldı.

Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri panelinde günümüz teknolojilerine ve temiz enerji kullanımının önemine dikkat çekilirken, kullanılan yakıtların tükenebilir kaynak olması ve artan karbon emisyonunun gün geçtikçe doğaya zararının artmasıyla birlikte enerji sektörlerinin yeşil enerjiye yöneltilmesiyle temiz enerji kullanımının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. 

Gürkan, “Teknolojinin gelişmesi küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklığı beraberinde getirmiştir”

Fosil yakıtların çevreye zarar vermesiyle, kaynakların son aşamaya gelmesinin dünyayı yeni kaynaklara sevk ettiğini dile getiren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Gelişen dünyamızda teknolojinin gelişmesiyle birlikte küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık beraberinde gelmiştir. Yaratılışın esrarı olarak bitkiler ve hayvanlar âlemi kendi hak ve hukukuna riayet ederken, insanoğlunun bu hak ve hukuka riayet etmemenin getirdiği küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, ekolojik dengenin bozulması, atmosfere karbon gazı salınımının artması, yaşadığımız doğal hadiselerin yaşanması bizim aklımızı başımıza getirmesini beraberinde getiriyor. Dünyada da çevrenin korunması sıfır atık vb. çevreci çalışmalarla bu tehlikenin aşırı sinyal vermesi hasebiyle bütün dünya bu konuya gerekli hassasiyeti göstermek durumunda kaldı. Diğer taraftan da fosil yakıtlar diye tabir ettiğimiz onlarında hem çevreye zarar vermesiyle birlikte hem de kaynaklar tüketimi anlamında artık son aşamaya gelmesi, yeni enerji kaynakları arayışlarına dünya ile birlikte bizleri de sevk etme sürecine girdi” dedi.

Gürkan, “Elektrikli aracımız TOGG inşallah 2023’de trafiğe çıkacak”

Avrupa Birliği’nde fosil yakıtlı yeni otomobil satışlarının 2035 yılında sona erecek kararın alındığını ifade eden Başkan Gürkan, “Özellikle TOGG ile ilgili, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde yürütülen ve hibrit araç anlamında elektrikli araçların üretilmesi anlamında 2023 yılında inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında trafiğe çıkacak. Dünyada da alınan kararlar muhaceresi içerisinde 2035 yılından sonrada fosil yakıtlı kullanılan araçlar yasaklanacak. Demek ki kalan 12 yıllık bir süre içerisinde altyapılarımızı biran evvel yerine getirmemiz gerekiyor. Değişim ve dönüşüme ayak uydurmayan bütün sektörler geriye ricat etmek, daha sonrada kapanmak durumunda kalır. Özellikle yapılan panelin akaryakıtçılar açısından, diğer taraftan araç parça üretimi açısından ve çevreye duyarlı insanlar açısından önemli olduğu kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Gürkan, “ Belediyeler anlamında en çok yeşil alan ihdas eden belediyeyiz”

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye duyarlı olma anlamında, çevre hassasiyeti anlamında yoğun çalışmalar yaptıklarını da söyleyen Başkan Gürkan, “Bugün Türkiye’de belediyeler anlamında en çok yeşil alan ihdas eden belediye Malatya Büyükşehir Belediyesidir. Göreve geldikten sonra 4 milyon m2 yeni yeşil alan ihdas edilmiştir. Yeşil alanlar o şehrin akciğeridir. İnsanın akciğeri zayıflarsa nasıl insan nefes almada zorlanırsa, şehrin akciğeri de zayıflarsa o şehir teklemeye başlar. Sıfır atık diye tabir ettiğimiz çevrenin kirletilmemesi, karbon salınımının ortadan kaldırılması veya azaltılmasıyla ilgili ilgili bakanlıklarımızın ve devletimizin yaptığı çalışmalar takdire şayandır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın değerli eşleri hanımefendi Emine Erdoğan’da özellikle sıfır atık konusunda milletimizin dikkatini çekecek projelere imza atması ve o konuda öncü olması, lokomotif görevi görmesi Türkiye açısından önemlidir. Sıfır atık konusunda da büyükşehir belediyesi olarak büyük bir imtihan verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bir taraftan GES dediğimiz güneş enerji santrallerini kurarken, bir taraftan HES kurarken, diğer taraftan katı atıkların ayrıştırılması ve metan gazıyla elektrik üretilmesi ayrıca yakılarak elektrik üretilmesi noktasında yoğun bir gayret içerisindeyiz. Ben, güncel anlamda yapılan panelde ilgili daire başkanlığımıza, genel müdürlüğümüze ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.